3 januari 2012

Sofia bloggar: A-vitaminets läkande förmåga

Många tror att de för att bli vacker i huden måste offra något, att det finns en baksida, en hake med den créme som utlovar utslätande och förskönande resultat. Men så behöver det inte vara. A-vitamin är ett ämne som gör dig vacker - men inte på bekostad av hudens hälsa, tvärtom.
Inom plastikkirurgin, där jag arbetat i flera år med för- och efterbehandling av nyopererade patienter, är läkningen a och o för resultatet. Mycket hänger på plastikkirurgen, men inte allt. Patientens hudkvalité och läkningsförmåga spelar en stor roll. Därför opererar man t ex inte rökare vars cirkulation ofta är för dålig. Ibland gjorde vi många och långa lymfdränagebehandlingar för att hjälpa läkningen på traven. Men det enklaste sättet att förebygga läkningssvårigheter var att sätta patienterna på att smörja med en medicinsk a-vitamincréme i några veckor före och efter operationen. Mikrocirkulationen i huden gynnas, celldelningen stimuleras. Läkningen går fortare och ärr blir mindre synliga. 
Inom dermatologin har a-vitamincreme länge använts för att reparera redan befintliga solskador såsom pigmentfläckar, tunn och skör hud, grov och rynkig hud, mm.
Före- och efter en kemisk peeling eller hudslipning är det välkänt att a-vitamin påskyndar läkningen och minimerar riskerna för oönskade bieffekter.
I kombination med laser- och IPL-behandling vet man att den önskade kollageneffekten ökar drastiskt om den kombineras med a-vitaminbehandling hemma. 
Visst är det skönt att veta att alla mynt inte har en baksida? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar