7 juni 2011

Sofia bloggar: När är man tillräckligt gammal för anti-ageing?

Det finns många människor som inte tror på föryngrande cremer. Jag möter dem ofta. Vi diskuterar vad man kan förvänta sig för resultat, och jag kan tack och lov hänvisa till en mängd vetenskapliga studier och slipper skjuta från höften.  Oftast kanske man kommer fram till att det nog är bättre att ha en creme än att vara utan, även om övertygelsen att det är pengarna i sjön är stark.

Men det finns en minst lika stor grupp människor som verkar ha en övertro på en produkt som benämns med Anti-ageing. Åtminstone tolkar jag det så, eftersom många inte vågar börja för tidigt, utan vill vänta tills det verkligen behövs. När fårorna i ansiktet verkligen satt sig, och huden blivit tunn, skör och missfärgad, DÅ vill de ha en produkt som tar bort det bums. För om de börjar redan nu, vad ska de då ta till när det krisar?

Jag vill härmed deklarera att ingen av de här grupperna har rätt. De reparerande och "föryngrande" preparat som jag arbetar med, har tvivelsutan en positiv effekt på kollagentätheten i huden, cellförnyelsen och mikrocirkulationen mm mm, vilket resulterar i en friskare, sundare och ja, yngre hud. Men de är dessvärre inte tillräckligt kraftfulla för att strama upp hud som hänger ner till nyckelbenen, eller trolla bort rynkor djupa som Nilen. Jag skulle inte säga att det är för sent, det är aldrig för sent. Men om man inte börjar i tid så är det svårare. Ju tidigare desto bättre. Det stämmer inte att man "förbrukar" effekten och sen inte har något kvar att ta till, tvärtom så blir det bättre resultat ju längre man använder cremen, åtminstone a-vitamincremen har en sk durationseffekt. År ut och år in kan man använda den, och effekten bara ökar. Att mota Olle i grind som man säger, är alltid det bästa sättet.

Och det finns ingenting negativt med att börja för tidigt! Det är en myt att anti-ageing skulle vara dåligt eller farligt för huden på något sätt, tvärtom är det ofta ingredienser som också fungerar på t ex acne eller en oerhört känslig hud, eller bara gör en redan fin hud ännu finare och friskare. Det handlar om hudens hälsa, att hjälpa hudens egna funktioner att arbeta optimalt.

Så det finns många saker att vara rädd för här på jorden, men anti-ageingcremer är inte en av dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar