28 april 2011

Sofia bloggar: IPL - en förhoppningsvis begriplig sammanfattning.

Jag förstår verkligen att det här med olika behandlingsmetoder måste vara oerhört förvirrande för konsumenten (och även för många av oss som arbetar med det). Det är en djungel, det kommer nyheter på löpande band, "revolutionerande metoder", "lyft utan kniv" och alla ska vara "först i Sverige". Det är lätt att gå på reklam och det utlovas fantastiska resultat. De kliniker som för de olika behandlingarna brukar tack och lov vara seriösa och ger vid en första konsultation en rättvis bild av vad behandlingen kan ge, och om den passar just din hud. Men jag tror många tycker det är för krångligt att förstå för att ens försöka. Jag ska försöka att bena ut begreppen, bryta ner informationen till de faktiska byggstenar som alla de här metoderna grundar sig på.

För det första ska jag trösta er med att det inte är så komplicerat. Det finns nämligen inte så många metoder som det kan verka! Det används några få energikällor till denna uppsjö av maskiner; IPL, Laser, Ultraljud, och Radiovågor är nog de vanligaste. Sedan används de på varierande sätt, olika starka, olika stora, olika snabba, olika våglängder, olika blandningar av dessa energier och med olika produktnamn. De kan heta "superduper2014xxxRF" eller "Trollstaven från Ozlo" men det kanske inte är så nytt eller banbrytande som man kan tro. Och sedan jämförs och utvärderas dessa behandlingsmetoder med varandra eller ännu värre med helt andra metoder som massage eller liknande i veckotidningarna så att förvirringen blir total. Ska man jämföra ska man väl göra det rättvist?! Inte jämföra äpplen och päron, bilar med mopeder... osv.

IPL (Intensivt pulsat ljus) är nog den i särklass vanligaste tekniken, eller "byggstenen", ute på marknaden av dem jag nämnde. Jag har arbetat med samtliga tekniker, och de har många likheter men också en del som skiljer dem åt. Eftersom jag nuförtiden uteslutande använder IPL så ska jag berätta några ord om det. IPL behandlar färgskillnader i huden, såsom pigmentfläckar, ytliga blodkärl, mörka hårstrån. Den har även en trevlig bieffekt - uppvärmningen av huden ger en kollageneffekt som föryngrar. Thats it. Superb behandling. Se bilderna ovan, en man som kom in med sina åldrade händer med bruna fläckar. Efter två behandlingar var åldersfläckarna blekta, och en begynnande kollageneffekt i form av slätare hud kunde redan anas. Huden bildar därefter nytt kollagen under flera månader. Det är ingen trollstav, men nära på.

Kollageneffekten är densamma som man får av A-vitamincreme, och använder man dem i kombination så får man en synergieffekt. Därför ska IPL (eller någon annan föryngrande behandling) alltid kombineras med exempelvis Crème Metamorphique eller någon av de starkare A-vitamincremerna från Beauté Pacifique.



    Före IPL


    Efter två IPL-behandlingar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar